De Vlaamse regering heeft een drietal maatregelen goedgekeurd op het gebied van kinderopvang, om zo de gezinsopvang te ondersteunen. De maatregelen zijn op het vlak van de vergoeding van de kinderbegeleiders, het pilotproject ‘werknemersstatuut’ en de samenwerking tussen organisatoren via de pools gezinsopvang.

Onkostenvergoeding

Om de job van onthaalouder (officieel: kinderbegeleider in de gezinsopvang) met een eigen sociaal statuut op te waarderen en financieel aantrekkelijker te maken wordt de onkostenvergoeding verhoogd van 20,56 euro per volledige opvangdag en per opgevangen kind naar 20,77 euro, een verhoging met 0,21 cent. Deze maatregel is goed voor ruim 1 miljoen euro uit de middelen die voortkomen uit VIA 5 (Vlaams Interprofessioneel Akkoord).

Werknemersstatuut

Het pilootproject werknemersstatuut voor onthaalouders wordt met twee jaar verlengd, uitgebreid met 192,5 extra voltijdse equivalenten en verbeterd qua loon- en arbeidsvoorwaarden. Dit pilootproject zorgt ervoor dat onthaalouders als volwaardige werknemers kunnen werken terwijl ze nu vaak slechts beperkte sociaalrechtelijke bescherming en inkomenszekerheid kennen. De Vlaamse Regering draagt 3,44 miljoen euro (bijkomend) bij aan deze maatregel. Dit wordt ook gefinancierd met middelen uit VIA 5 (Vlaams Interprofessioneel akkoord).

Pools gezinsopvang

De pools gezinsopvang krijgen een nieuwe opdracht in het kader van het actieplan Gezinsopvang. Onthaalouders moeten uiterlijk tegen 1 april 2024 een kwalificatie behalen. Om drempels hiertoe weg te nemen wordt het mogelijk dat zij deze kwalificatie ook kunnen behalen via een mix van coaching en begeleiding op de eigen werkvloer en het erkennen van verworven competenties. De pools gezinsopvang zullen hiervoor coaches inzetten. Om deze bijkomende opdracht te kunnen realiseren wordt het bestaande budget van 0,87 miljoen euro verhoogd naar 2,17 miljoen euro, een verhoging met 1,3 miljoen euro. De subsidie gaat in op 1 januari 2019 en geldt voor vijf jaar.