Bijna negentig scholen in Vlaanderen hebben subsidie aangevraagd om hun sportinfrastructuur ook na schooltijd, in de weekends en vakanties beschikbaar te stellen voor bijvoorbeeld sportclubs.
Plek genoeg
In scholen is heel wat sportinfrastructuur aanwezig, maar deze staat vaak na schooltijd leeg. Zonde, vinden ministers Hilde Crevits (onderwijs) en Philippe Muyters (sport). Dikwijls is het om praktische redenen: er is bijvoorbeeld geen aparte toegang naar de sportinfrastructuur buiten de schooluren. Ook de exploitatie vormt vaak een struikelblok: wie zal het schoolgebouw openen en afsluiten en hoe zit het met het gebruik van het sportmateriaal?
Aanpassingen
In totaal zijn er 167 dossiers ingediend, daarvan krijgen er 87 subsidie met een totale waarde van elf miljoen euro. Daar tegenover staat een totale investeringslast van 15,2 miljoen euro door de scholen. Het geld is bedoeld voor infrastructuurwerken of exploitatiekosten. Het kan gaan om werken die zorgen dat de accommodatie ook buiten de schooluren toegankelijk is, bijvoorbeeld deuren of badgesystemen, of werken om de kwaliteit van de infrastructuur te verbeteren voor het sportieve gebruik. Dan gaat het bijvoorbeeld om een nieuwe sportvloer of bergruimte voor sportmateriaal. Geïnvesteerd wordt er ook in het sanitair of personeelskosten. Scholen die een subsidie aanvroegen, moesten wel de beschikking hebben over een AED-toestel. Mocht dat er nog niet zijn, kan dat met subsidies worden aangekocht.
Na schooltijd extra sporten
Het is de tweede keer dat de subsidies beschikbaar zijn gesteld. Via de eerste oproep kregen al 53 scholen ondersteuning. Bij deze tweede oproep lag extra focus op een sportaanbod tijdens de eerste twee uren onmiddellijk na schooltijd: een sportieve naschoolse opvang.
Dankzij deze projectoproep worden nu 1321 extra uren naschoolse sport gecreeërd.
Meer sporten en bewegen
Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: “Het is een win-win, de scholen kunnen hun sportinfrastructuur kwaliteitsvoller maken en naschools open stellen én de sportverenigingen krijgen een duwtje in de rug om nog meer mensen uit de buurt aan het sporten en bewegen te krijgen.”
Minister van Sport Philippe Muyters: “De afgelopen jaren hebben we gigantische stappen gezet in het opwaarderen van oude en creëren van nieuwe sportinfrastructuur. Zwembaden, sporthallen, Finse pistes, kunstgrasvelden: nog nooit was de inspanning voor de opwaardering van sportinfrastructuur zo groot. Maar om alle noden op te lossen, moeten we ook de bestaande infrastructuur beter ontsluiten. Sport en onderwijs slaan hiermee de handen ineen.”