Bijna veertig procent van de aanmeldingen bij de academische bachelors in Vlaanderen zijn vrouwen. Het is dit jaar voor het eerst dat er zoveel meisjes in Vlaanderen kiezen voor een opleiding richting Science, Technology, Engineering en Mathematics (STEM).

Uit de STEM-monitor 2019 over schooljaar 2017-2018 blijkt dat er 1300 leerlingen meer kiezen voor een richting in de techniek of wetenschappen. Daarvan is 31,27 procent vrouw. De bedoeling is dat dit in 2020 gegroeid is naar 33,33 procent: een derde deel van het totaal.

Minister Hilde Crevits zegt: “Het is goed dat meer en meer jongen kiezen voor techniek en wetenschappen.” Zij meldt dat STEM dan ook zal worden meegenomen in de nieuwe eindtermen die per september 2019 worden ingevoerd in de eerste graad van het secundair onderwijs.

Voorzitter STEM-platform Françoise Chombar: “Het bewijs is geleverd. Veranderingen zijn mogelijk. Het is mogelijk het STEM-domein ook door meisjes te laten inpalmen. Ze zijn daarin even goed dan de jongens. Het is ook mogelijk de totale belangstelling voor STEM te doen toenemen. En dat is goed want alles wijst erop dat de nood aan STEM de komende jaren nog fenomenaal gaat toenemen. Daarom zijn we blij dat de nieuwe eindtermen een STEM-basis voorzien voor iedereen (STEM for All). Daarnaast moeten we het aantal STEM-afgestudeerden verder opdrijven, en veel meer volwassenen laten instromen in STEM-beroepen en opleidingen.”