Gemiddeld werken de leerkrachten in Vlaanderen 46 uur per week. Tijdens een vakantie kan dat zelfs oplopen tot zeventien uur per week. Dat blijkt uit een tijdbestedingsonderzoek onder leerkrachten, uitgevoerd door de vakgroep sociologie van de Vrije Universiteit Brussel in opdracht van onderwijsminister Hilde Crevits.
Uit het onderzoek blijkt dat leerkrachten veel meer doen dan alleen lesgeven. Taken zoals lesvoorbereidingen, leerlingbegeleiding en oudercontacten horen er ook bij. Daarbij blijkt dat er niet alleen gewerkt wordt tijdens schooluren, maar ook in de avond, het weekend en tijdens vakanties.
Lees hier het gehele onderzoek.
Een gemiddelde werkweek voor de voltijdse leerkracht neemt 48,42 uur in beslag. Gespreid over een heel kalenderjaar, met vakanties inbegrepen, werken ze gemiddeld 41,30 uur per week. Tussen secundair en basisonderwijs is nauwelijks verschil als het gaat over het gehele kalenderjaar. Leerkrachten in het basisonderwijs werken in vakanties wel minder dan in het secundair onderwijs: 16,30 uur voor de basisschoolleerkrachten en 19,01 voor de dames en heren in het secundair onderwijs.
In totaal deden bijna 9600 leerkrachten mee aan het onderzoek. Het gaat dan om leerkrachten uit zowel het gewoon en buitengewoon basis- en secundair onderwijs. De deelnemende leerkrachten hebben gedurende zeven opeenvolgende dagen een dagboek bijgehouden en hun activiteiten geregistreerd, zowel in school- als in vakantieperiodes. Het is volgens minister Crevits het grootste onderzoek over de tijdsbesteding van leerkrachten ooit. “Nu we de resultaten en de context kennen, kunnen we verder gesprekken voeren met de sociale partners over de opdracht van de leraar.”